Webhosting 

Mijn website is gehackt wat moet ik doen?

Website gehackt?

Wanneer je de melding krijgt dat jouw website gehackt is, kan je hierop het beste direct actie ondernemen om verder misbruik en problemen te voorkomen. Wanneer we een website dichtzetten vanwege een geconstateerde hack, melden we dit altijd in een e-mail aan het bij ons bekende e-mailadres.

 

CMS updaten:

In veel gevallen wordt een site gehackt middels een lek in een veelgebruikt CMS-systeem (bijvoorbeeld Joomla, WordPress, Magento, Drupal, enzovoort). Veel problemen zijn daarom ook op te lossen door het gebruikte CMS-systeem en alle bijbehorende plugins en thema's te updaten. Hoe je dit kunt doen is terug te vinden op de site van de betreffende CMS-systemen. Meer informatie kan je via onderstaande URL's terugvinden:

Wordpress: https://codex.wordpress.org/nl:WordPress_updaten
Joomla: https://docs.joomla.org/J3.x:Updating_from_an_existing_version/nl
Drupal: http://www.drupal.nl/documentatie/drupal-updaten

Hoe je Wordpress kunt updaten via het plesk control paneel lees je onderstaand FAQ-artikel:

 

Wachtwoorden aanpassen:

Als je dit gedaan hebt is het ook verstandig om te kijken of er vreemde bestanden naar je site zijn geüpload. Dit kun je doen door een FTP-verbinding met je webhostingaccount tot stand te brengen. Dit kan met een FTP-programma (zoals bijvoorbeeld: FiIleZilla). Kijk hier of er bestanden onlangs gewijzigd zijn en verwijder eventuele vreemde codes of bestanden. Het is ook zeer sterk aan te raden om je wachtwoorden te wijzigen binnen het Plesk Controlpanel van je hostingpakket. De inloggegevens van je controlepaneel zijn binnen https://mijn.vdx.nl te achterhalen.

 

Geïnfecteerde bestanden opsporen:

Ten slotte is het verstandig om het access_log bestand te onderzoeken. Dit kun je op de volgende manier doen:

1) Log als eerst in op het Plesk Control Panel
2) Vervolgens klik je op 'websites & domains'
3) Daarna klik je op 'logs'
4) In het volgende overzicht kan je de log bestanden terugvinden. Vervolgens ga je op zoek naar de access logs. Kijk naar POST messages, zo vind je PHP-bestanden die aangeroepen worden / werden door de hack, vaak vind je op deze manier geïnfecteerde bestanden.


Gerelateerde producten

 
Linux Webhosting
Bestel een Linux webhostingpakket
Meer informatie over Linux webhosting
  Windows Webhosting
Bestel een Windows webhostingpakket
Meer informatie over Windows webhosting

Gerelateerde F.A.Q. items

   
  •    
  •    
  •    
  •    
  •