Domeinnamen 

Wat is een SPF record? Hoe stel ik een SPF record in?

Wat is een SPF record?

Sender Policy Framework (afgekort SPF) is een protocol dat als doel heeft om spam te helpen verminderen. Men hoopt spam te verminderen door vast te stellen of de verzender van een mailbericht gerechtigd is om een bericht te verzenden namens de afzender/ het domein van het bericht.

Binnen het SPF-protocol wordt via een DNS-record een extra informatieveld aan een domein toegevoegd. In dit record wordt vermeld welke mailservers namens dit domein mail mogen verzenden. Staat een mailserver niet in deze opsomming en verzendt deze toch mail met het betreffende domein als afzender, dan wordt de mail als onrechtmatig beschouwd door ontvangende mailservers die daar op controleren.

 

Webmail, inkomende en uitgaande spamfilter opnemen in het SPF-record:

Als je de webmail en de uitgaande spamfilter in het SPF-record wilt opnemen, geef dan het volgende op in het SPF-record:

"v=spf1 a mx include:_spf.premiumantispam.nl ~all"

 

Een SPF-record maak je aan door een TXT-record toe te voegen. Hieronder vind je een stappenplan:

1) Als eerste log je in op het https://mijn.vdx.nl 

2) Klik vervolgens op 'Domein en Hosting'

Klik op 'Domein en Hosting'

3) Vervolgens klik je aan de linkerkant op het 'domeinnaam' waarvan je de DNS wilt aanpassen
4) Daarna zie je bovenaan een aantal tabbladen, waaronder DNS-beheer, hier klik je op

Klik op DNS-beheer

 5) In het volgende overzicht, kun je een DNS-record aanmaken of aanpassen. Voor het aanmaken van een SPF-record, laat je het 'naam'veld leeg, bij 'type' kies je voor 'TXT' en bij  'waarde'veld voeg je het SPF-record toe, voorbeeld: "v=spf1 mx a ip4:12.34.56.78 ~all" inclusief de aanhalingstekens en vervolgens klik je op 'Gegevens opslaan'

DNS record aanmaken of aanpassen

 

SPF-record genereren

Om een geldig SPF-record te genereren voor je domein is het het makkelijkst om gebruik te maken van een SPF-generator op bijvoorbeeld:

http://www.spfwizard.net/

Je vult daar je domein in en doorloopt de vragen in de wizard, je krijgt dan een kant en klaar een SPF-record dat er ongeveer als volgt uitziet:

"v=spf1 mx a ip4:12.34.56.78 -all" (let op: dit is een voorbeeld, je eigen spf-record zal andere waardes bevatten)

Belangrijk, let hierbij op: –all in plaats van ?all of ~all. Een –all geeft aan dat enkel mailservers uit het SPF-record mails mogen versturen namens het domein.

Mocht je ook gebruik maken van een andere uitgaande server, bijvoorbeeld de uitgaande mailserver van je internetprovider dan geef je deze ook op in het SPF-record.

Gerelateerde F.A.Q. items

   
  •    
  •    
  •    
  •    
  •