Informatie over domeinnamen (TLD)

Wat zijn domeinnamen

Een domeinnaam is te vergelijken met het bezoekadres van jouw bedrijf of huis. Iedere plek op internet heeft een IP-adres, dit is te vergelijken met een kadastrale nummer van de kavel waarop jouw bedrijf of huis staat. Om alle kadastrale nummers te onthouden, hebben we ooit gekozen voor adressen. Omdat IP-adressen ook moeilijk te onthouden zijn, gebruiker we domeinnamen. Deze zijn eenvoudig te communiceren en te onthouden voor de bezoekers. Wanneer jij een website bezoekt, bijvoorbeeld vdx.nl, maakt jouw device (PC, tablet of smartphone) een verbinding met het unieke IP-nummer van onze website.

Opbouw van een domeinnaam

De opbouw van een domeinnaam bestaat uit twee delen. De naam (Second Level Domain – SLD) en de extensie (Top Level Domain –TLD). In de domeinnaam vdx.nl is ‘vdx’ de naam en is ‘.nl’ de extensie.

Een domeinnaam mag opgebouwd worden uit cijfers, letters en een koppelteken ‘-‘. Het minimale aantal karakters kan verschillen per extensie, maar zal nooit minder zijn dan 2 karakters.

Het is ook mogelijk om verschillende subdomeinen aan te maken op je domeinnaam. Een subdomein is een naam voor je Second Level Domain. Bijvoorbeeld order.vdx.nl. In dit voorbeeld is ‘order.’ het subdomein, ‘vdx’ de naam en ‘.nl’ de extensie. Een subdomein gebruik je wanneer je verschillende sub-websites onder je domeinnaam wilt plaatsen.

Looptijd van een domeinnaam

Als je een domeinnaam registreert, wordt je nooit de eigenaar van de domeinnaam maar krijg jij voor een bepaalde periode het exclusieve recht om gebruik te maken van de domeinnaam. De periode dat jij exclusief gebruik mag maken van de domeinnaam is meestal 1 jaar en bij sommige extensies kan dat 2 jaar zijn. Na deze periode kan de registratie worden verlengd. Bij VDX krijg je een melding dat de periode verloopt. Wil je de domeinnaam ook na het verlopen van je periode nog houden, dan hoef je niets te doen en verlengen we hem automatisch voor je. Wil je na de periode geen gebruik meer maken van je exclusieve gebruiksrecht, dan kun je je domeinnaam opzeggen.

Na het opzeggen van je domeinnaam gaat deze eerst een bepaalde tijd in quarantaine. In deze periode kan een derde deze domeinnaam niet registreren. Deze periode kun je zien als bedenktijd voor jou als oud eigenaar. Bedenk je je binnen de quarantaineperiode, dan kun je de domeinnaam tegen betaling uit quarantaine laten halen door ons. Daarna ben jij weer de eigenaar van de exclusieve gebruikersrechten van de domeinnaam. Bedenk je je niet, dan zal de domeinnaam na de quarantaineperiode weer op de markt komen en vrij registreerbaar zijn voor iedereen.

Heb je nu een goed idee voor een domein? Doe snel een domeinnaam check op ons platform.

 

VDX werkt samen met klanten als Mobistar, ING, Microsoft, Oce, Neckerman en NRC

VDX werkt met veel succes samen met deze partners